Ingredienser (4 pers.):
1 pk. Bacon i skiver
500 g. hakket oksekød
2 mellemstore gulerødder
500 g. hakket oksekød
2 mellemstore gulerødder
1 stort rødløg
4 fed hvidløg
2 spsk. Brun Farin
2 spsk. Balsamico
1 spsk. Kalvefond
400 g. Hakket tomat
2,5 dl. Rødvin
2,5 dl. Mælk
1 Kvist frisk rosmarin
1 lauerbærblad
Salt og peber
Mos:
1-1,5 kg. Kartofler
25 g. smør
2 dl. Mælk
2 æggeblommer
2 æggeblommer
100 g. Revet parmesan
Salt og peber
Salt og peber
Desuden:
25-50 g. revet parmesan til drys
Fremgangsmåde:
- Kødsauce: Skær baconen i passende stykker og steg dem sprøde i en gryde med lidt olie.
- Når baconen er sprødstegt tilsættes oksekødet og det hele brunes godt.
- Imens kødet bruner skrælles gulerødderne og løget samt hvidløgene pilles. Riv det hele groft (eller hak det i din minihakker/foodprocessor eller lign.). Kom det i gryden til kødet og vend godt rundt.
- Tilsæt brun farin, balsamico, kalvefond, mælk, rødvin og de hakkede tomater. Rør det hele godt sammen og smag til med salt og peber.
- Fjern stilken på rosmarinen og hak bladene fint. Kom rosmarin og lauerbærbladet i gryden og lad retten simre 1-2 timer ved middel varme. Væsken skal være kogt ind således at du kan skrabe bunden af gryden helt fri for kødsauce.
- Kartoffelmos: Skræl kartoflerne og skær dem i tern.
- Kom kartoffelternene i en gryde med vand og kog dem i 15-20 minutter til de er godt møre.
- Hæld vandet fra kartoflerne og lad dem dampe af.
- Kom smørret ned til kartoflerne og mos det lidt sammen med en grydeske.
- Hæld mælken i gryden og pisk mosen let og luftigt med en elpisker.
- Tilsæt æggeblommer og rør godt rundt.
- Kom den revne parmesanost i mosen og smag til med salt og peber.
- Bagning: Kom kødsaucen i et ovnfast fad og tryk det godt fladt. Læg kartoffelmosen oven på kødsaucen og glat den ud med bagsiden af en grydeske eller lignende. Drys med revet parmesan og bag din Shepards Pie i ovnen ved 200 grader i 20-30 minutter til mosen er gylden og let sprød.
- Velbekomme.